Financieel

Ontdek alles over zonnepanelen, optimizers, omvormers, onze garantievoorwaarden en de financiële voordelen waar u gebruik van kunt maken.

Hoe kunt u zonnepanelen financieren?

Zonnepanelen kunnen op vier manieren gefinancierd worden; door middel van eigen (spaar) geld, door gebruik te maken van energie besparende maatregelen, een financiering of door je huidige hypotheek te verhogen of een nieuwe hypotheek af te sluiten.

Gebruik van eigen (spaar) geld

Wanneer u gebruik maakt van eigen geld of spaar geld, dan kunt u de zonnepanelen zelf betalen en heeft u dus niet te maken met voorwaarden die bijvoorbeeld wel bij een lening komen kijken. De BTW op zonnepanelen is vanaf 2023 0%, er zit dus geen BTW meer op zonnepanelen.

Persoonlijke lening

U kunt een persoonlijke lening aanvragen voor de aanschaf van energie besparende maatregelen. De kosten van een persoonlijke lening zijn lager dan bij een hypotheek maar in veel gevallen is de rente wel hoger dan bij uw hypotheek verstrekker. Wel zijn deze kosten, net als bij een hypotheek, aftrekbaar in uw belasting aangifte. Bij een hypotheek of persoonlijke lening is het een voordeel dat het gehele bedrag besteed mag worden aan zonnepanelen. Wanneer u een lening afsluit via SVN is de rente lager maar gelden er andere voorwaarden.

SVN / Duurzaamheidslening

SVN staat voor Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten en is een lening waarbij u 75% van de financiering moet gebruiken voor zonnepanelen en de overige 25% moet gebruiken voor overige energie besparende maatregelen. Hierbij kunt u denken aan het vervangen van deuren, ramen of de verwarmingsketel. U kunt de energie besparende lening afsluiten via uw gemeente of provincie met een zeer lage rente vanaf 2,4%. De maandelijkse aflossing is dus lager dan de besparing, waardoor u direct begint met besparen.

Voor duurzaamheidsleningen tot € 7.500,- geldt het 10-jaar vaste rentetarief. Voor bedragen tussen € 7.500,- en € 25.000,- gelden het 15-jaar vaste rentetarief. Op de website van SVN zijn de actuele rentetarieven te vinden. Steeds meer van onze klanten maken gebruik van de duurzaamheidslening. In de praktijk betekent dit dat u onze factuur indient bij de leningverstrekker, zij geven dan toestemming waarnaar zij het gewenste bedrag overmaken naar Damsma Solar.

Rente percentage per 10 of 15 jaar

Datum 10 jaar 15 jaar
13-03-2017 1,60 % 1,60 %
06-03-2017  1,60 %  1,60 %


* De rente wordt vastgesteld op de datum dat de aanvraag bij ons binnen is en staat de hele looptijd vast.

Voorbeeld Duurzaamheidslening

Hoofdsom Bruto maandlast Looptijd Rente*
€ 8.000,- € 50,03 15 jaar 1,6 %
Afsluit kosten Totale kosten Jaarlijks kosten %  
n.v.t. € 9.003,60 1,6 %  


* De rente wordt vastgesteld op de datum dat de aanvraag bij ons binnen is en staat de hele looptijd vast.

Hypotheek verhogen of nieuwe hypotheek afsluiten

Bij aanschaf van zonnepanelen heb je de mogelijkheid om deze in de bestaande hypotheek mee te financieren. Dit is mogelijk als er sprake is van een verhoogde inschrijving op de bestaande hypotheek. Hiervoor hoef je, indien van toepassing, niet naar de notaris maar kun je rechtstreeks bij de huidige hypotheek verstrekker het verzoek indienen. Je dient hierbij wel rekening te houden met een nieuwe inkomenstoets en taxatie rapport.
Als er geen sprake is van een verhoogde inschrijving bestaat de mogelijkheid om een tweede hypotheek af te sluiten bij je huidige hypotheekverstrekker. Dit is een nieuwe hypotheek aanvraag, waarbij een inkomenstoets wordt gedaan en taxatierapport wordt geëist. Dit wordt een nieuwe hypothecaire inschrijving die via de notaris bij het kadaster moet worden ingeschreven als tweede hypotheek.
In dit geval zal moeten worden geïnformeerd bij de hypotheek verstrekker wat het minimale hypotheekbedrag is en of deze financiering hieraan voldoet. Dit is een duur proces waarbij je te maken hebt met kosten. Daarom is in veel gevallen een persoonlijke lening een snellere oplossing met lagere kosten.

Hoe vraagt u uw BTW terug?

Let op, vanaf 2023 hoeft er voor particulieren geen BTW meer worden teruggevraagd voor de zonnepanelen installatie. De BTW gaat naar 0% voor de gehele factuur van de zonnepanelen installatie.

per jaar Forfait
0 – 1000€ 20
1001 – 2000€ 40
2001 – 3000€ 60
3001 – 4000€ 80
4001 – 5000€ 100
5001 – 6000€ 120
6001 – 7000€ 140
7001 – 8000€ 160
8001 – 9000€ 180
9001 – 10.000€ 200
Kan ik ook salderen?

Op deze pagina’s vindt u een uitleg van de begrippen saldering, zelflevering en tariefkorting. Deze uitleg is met name bedoeld voor duurzame energie-opwekkers als energiecoöperaties, gemeentes en particulieren.

Saldering

Saldering is het verrekenen van verbruikte stroom met de over diezelfde aansluiting zelf geleverde stroom. Hierdoor ontvangt de afnemer dezelfde prijs (inclusief belastingen: energiebelasting, opslag Duurzame Energie en BTW) voor de teruggeleverde energie als die hij betaalt voor de energie die hij op een ander tijdstip van de energieleverancier afneemt.

Zelflevering

Zelflevering is het leveren van stroom via een eigen aansluiting en deze via het net aan uzelf leveren via een andere aansluiting. Hierdoor zou de afnemer dezelfde prijs voor de aan zichzelf geleverde energie (inclusief belastingen) krijgen als de betaalde prijs voor energie die op een ander tijdstip van de energieleverancier wordt afgenomen. In de praktijk blijkt het moeilijk deze situatie te bereiken, deels omdat productie en afnemer toch niet dezelfde rechtspersoon zijn, deels omdat bestaande wetgeving vereist, dat levering altijd via een leverancier of pv-partij moet plaatsvinden.

Tarief

De hoogte van het tarief voor duurzame energie bestaat uit het leveringstarief en de energiebelasting. Als u mag salderen dan moet het energiebedrijf uw levering aan het net verplicht verrekenen met uw eigen verbruik. Deze verplichte verrekening heeft geen begrenzing voor duurzame energie. Levert u meer terug dan u verbruikt? Dan krijgt u een terugleververgoeding van het energiebedrijf.

Spelregels

Er gelden enkele spelregels voor saldering door kleinverbruikers van elektriciteit. Maar mag u salderen, dan hoeft u alleen energiebelasting te betalen over uw levering van elektriciteit aan het net, verrekend met uw eigen verbruik via dezelfde aansluiting.

Collectief

Bent u lid van een collectief? Dan hangt het ervan af of u voor of achter de meter invoedt of u kunt salderen, of dat u in aanmerking kunt komen voor het verlaagde tarief voor collectief opwekken. Er zijn meerdere situaties denkbaar.

Salderen als energieproducent

Als u energie produceert en u wilt salderen dan bent u verplicht dit te melden. U kunt dit doen bij www.energieleveren.nl. En meld ook bij uw eigen energiemaatschappij dat u energieproducent bent. Anders kan het zijn dat de energiemaatschappij niet kan salderen, omdat de gegevens in de administratie ontbreken.

Op deze pagina kunt u lezen welke factoren er mee spelen bij het kiezen van de juiste zonnepanelen. Natuurlijk komen wij ook bij u langs om de ligging van uw dak en omgeving te bekijken om zo de juiste zonnepanelen te kiezen. Bekijk hier onze werkwijze.

Hoe kunt u zonnepanelen financieren?

Zonnepanelen kunnen op verschillende manieren gefinancierd worden. Zo kan het met eigen (spaar) geld of  kunt u de zonnepanelen financieren via een persoonlijke lening of SVN/Duurzaamheidslening. Wel zitten er aan deze leningen voorwaarden. Mocht u geinterreseerd zijn in zonnepanelen en wilt u gebruik maken van een lening, dan kunt u hier precies lezen wat de leningen inhouden en kunt u onze adviseur navragen naar de voorwaarden van de lening.

start met besparen

Benieuwd wat zonnepanelen
u opleveren?

Onze experts staan voor u klaar. Laat uw gegevens achter.