Zonnepanelen

Ontdek alles over zonnepanelen, optimizers, omvormers, onze garantievoorwaarden en de financiële voordelen waar u gebruik van kunt maken.

Wat is de terugverdientijd van de zonnepanelen?

Ondanks dat de prijs een belangrijk aspect is bij het kopen van zonnepanelen, moet u opletten dat dit niet doorslag gevend is. Het kopen van de goedkoopste zonnepanelen zorgt namelijk niet altijd voor het beste rendement in de toekomst. Dit komt door het verschil in Wattpiek en het aantal gewenste zonnepanelen. Hiervoor is het belangrijk dat u een totaal prijs opmaakt om te zien wat de besparing van uw zonnepanelen is ten opzichte van uw investering. Hieronder vind u enkele voorbeelden.

Rekenvoorbeeld: hoe snel verdient u uw zonnepanelen terug?

U laat 10 zonnepanelen op uw dak installeren
Kosten: ongeveer €4700,-
Met 410 Wattpiek (Wp) per paneel is dit in totaal 4100 Wp x 0,9 = 3690 kWh
Ieder jaar leveren deze panelen ongeveer 3690 kWh aan stroom
Bij een elektriciteitsprijs van €0,31 per kWh is dat een jaarlijkse besparing van € 1143,90

U kunt uitgaan van een goedkopere investering bijvoorbeeld de jaaropbrengst in kWh maal de capaciteit van het systeem in Wattpiek.

Een gemiddeld zonnepanelen systeem heeft een terugverdientijd van ongeveer 5 en een half jaar.

Wat is de werking van zonnepanelen?

Steeds meer mensen kiezen tegenwoordig voor zonnepanelen. Dit is niet zo gek wanneer u zich bedenkt dat ze uw kosten van uw energierekening naar beneden brengen en goed zijn voor het milieu. Bovendien zijn elektrische auto’s ook steeds meer in opkomst en de energie die hiervoor gebruikt wordt kan dan makkelijk worden opgewekt met zonnepanelen.

Hoe werken zonnepanelen?

Leuk dat zonnepanelen goed zijn voor het milieu en u helpen met het verlagen van de energie kosten, maar hoe werken zonnepanelen nou eigenlijk? Het is vrij simpel. Zonnepanelen liggen namelijk op een plek waarin ze de bijna de hele dag door zonnestralen opvangen. Deze zonnestralen worden opgevangen in zonnecellen en zetten de energie om naar gelijkstroom. Deze gelijkstroom kan niet gelijk in uw huis gebruikt worden en wordt daardoor door middel van een omvormer omgezet in wisselstroom. Wanneer u niet genoeg stroom opwekt om uw hele huis te voorzien van stroom, dan wordt het te kort aangevuld met stroom van uw energieleverancier. Wanneer u te veel stroom opwekt met de zonnepanelen, dan kan dit worden teruggeleverd aan het net. Wanneer u te veel stroom oplevert kunt u contact opnemen met een van onze adviseurs.

Welke soorten zonnepanelen zijn er?

Alle zonnepanelen zijn terug te brengen naar 3 soorten: polykristal, monokristal en dunnefilm. Welke soort het beste bij u past hangt af van uw woonsituatie en levensstijl. Hieronder staan de 3 soorten zonnepanelen beschreven. Natuurlijk geven wij uitgebreid advies wanneer wij langs komen voor een afspraak.

Polykristallijn – 1e generatie

Polykristal zonnepanelen zijn een van de eerste soorten zonnepanelen die op de markt verscheen. Polykristal houdt in dat de zonnecel in het paneel bestaat uit losse en grove kristallen, ook wel silicium deeltjes genoemd. Een polykristal paneel heeft hierdoor het uiterlijk van gebroken scherven (zie afbeelding). Polykristal panelen hebben een lager rendement dan monokristal panelen, maar wanneer er genoeg ruimte op uw dak aanwezig is, bij voorbeeld bij argrariërs of bedrijfspanden zullen polykristal panelen de juiste keuze zijn.
• meest geschikt voor: agrariërs of bedrijfspanden
• Uiterlijk: blauw gebroken scherven patroon

Monokristallijn – 2e generatie

Monokristal panelen zijn de opvolgers van de polykristal panelen en hebben daarom ook net wat betere kenmerken. De cellen bestaan namelijk uit één groot geheel, wat ervoor zorgt dat het paneel er egaal uitziet. Monokristal panelen hebben het hoogste rendement en zijn hierdoor het meest geschikt op woonhuizen met een beperkte oppervlakte. Monokristal panelen zijn beschikbaar in het zwart en blauw, maar ook in verschillende sterktes (wattpiek), waaronder Maximum Power.
• Meest geschikt voor: woonhuizen
• Uiterlijk: blauw met zilveren lijst of zwart met zwarte lijst

Is uw dak geschikt voor zonnepanelen?

Met de technologie van tegenwoordig is er bijna voor elke woning wel een optie, toch zullen bepaalde daken niet hetzelfde rendement behalen, ondanks dat ze dezelfde zonnepanelen hebben. Hoe kan dit? En is uw dak wel geschikt? Hieronder vind u 6 criteria om te kijken of uw dak geschikt is en op welke aandachtspunten u moet letten. Natuurlijk kunt u ook contact met ons opnemen, mocht u er zelf niet uitkomen.

De ligging van uw woning

De ligging van uw woning is belangrijk, omdat dit aangeeft hoelang uw dak van het zonlicht kan “genieten”. De

perfecte ligging voor zonnepanelen is naar het zuiden, maar wees niet bang als uw dak iets afwijkt naar het Oosten of het Westen. Om de ligging van uw dak te bepalen kunt u natuurlijk de bouwtekening van uw huis erbij pakken of even kijken op Google Maps of de kompas functie op uw mobiele telefoon. Mocht u dak volledig georiënteerd zijn op het Oosten of Westen; geen zorgen! Wanneer uw dak volledig georiënteerd is naar het Oosten of Westen is het nog steeds mogelijk om een opbrengst van 80% te behalen. Dit hangt af van de hellingshoek van uw dak. Het meest gunstigste is dan natuurlijk een plat dak, maar een dak van 40 graden behaalt ook een zeer goed resultaat.

De helling van uw dak

De helling van uw dak speelt een belangrijke rol wanneer het gaat om de type installatie. Zo is er bijvoorbeeld, voor een dak van 40 graden, geen extra constructie nodig om de zonnepanelen te kantelen in de juiste richting. Dit constructie materiaal is wel nodig voor een plat dak, wat daardoor ook extra kosten met zich mee zal brengen. Houd hier vooral rekening mee wanneer u een groot oppervlakte wilt bedekken.

De oppervlakte van uw dak

De oppervlakte van uw dak bepaalt hoeveel zonnepanelen er op uw dak zouden passen, welke soort zonnepanelen (polykristal, monokristal of dunnefilm) daarbij horen en hoeveel Wattpiek ze zouden moeten opleveren. Bijvoorbeeld, heeft u een klein dak waar niet veel zonnepanelen op passen dan zou u eerder kunnen gaan voor dunnefilm panelen met een afmeting van 1,25 x 1 meter en een hoog wattage (Wp). Mocht uw dak gemiddeld tot groot zijn, dan zou u een wat ruimere keus hebben uit polykristal of monokristal panelen. Deze kunnen in verschillende wattages geleverd worden, afhankelijk van uw energie verbruik.

Uw eigen energie verbruik

Één van de redenen om zonnepanelen aan te schaffen is natuurlijk om duurzamer te zijn, maar ook omdat het flink wat kan schelen in de energie kosten. Welke zonnepanelen en welk merk voor u het beste zijn hangt af van uw woonsituatie en hoeveel energie u verbruikt. Denk bijvoorbeeld aan een heel klein huisje, waarbij het gezin 5 dagen per week werkt en overdag niet thuis is. Zij zullen minder stroom (kWh) verbruiken dan bijvoorbeeld een iets groter huis, waarbij er altijd iemand thuis is. Hierdoor zal het kleinere huisje minder zonnepanelen nodig hebben óf zonnepanelen met minder wattage (Wp).

Het aantal Wattpiek (Wp)

Zoals hierboven beschreven is het aantal Wattpiek wat de zonnepanelen moeten hebben afhankelijk van verschillende factoren; de dak ligging, dak helling, dak oppervlakte en uw eigen energie verbruik. Al deze factoren zullen door de adviseur worden geanalyseerd, waarbij er een persoonlijk advies ontstaat voor het aantal Wattpiek dat past bij uw woonsituatie.

Het financieren van de zonnepanelen

Waar u ook rekening mee moet houden voordat u zonnepanelen aanschaft is hoe u de zonnepanelen gaat financieren. Dit kan namelijk op 4 manieren: met eigen geld en/of spaargeld, met een persoonlijke lening, met een duurzaamheidslening of het verhogen/vernieuwen van uw hypotheek. Mocht u hierover meer willen weten, klik dan hier of neem direct contact op met onze gecertificeerde adviseur via 0229 26 46 12.

Hoe kunt u de zonnepanelen onderhouden?

Zonnepanelen hebben niet veel onderhoud nodig, toch is het wel verstandig om ze regelmatig te controleren om er zeker van te zijn dat ze optimaal werken.

Schoonmaken

Mochten de zonnepanelen vies zijn, dan heeft u de keuze om ze zelf schoon te maken of er iemand voor in te huren. Wilt u ze zelf schoonmaken, let er dan op dat u de zonnepanelen niet met reguliere zeep, afvalreiniger, schuurspons of hogedrukspuit schoonmaakt, want dit kan de vuil afstotende laag op de zonnepanelen ernstig beschadigen. Hoe moet het dan wel? De zonnepanelen kunnen schoongemaakt worden met zeep die hier speciaal voor gemaakt is of gewoon met alleen lauw water en een zachte borstel of spons.

5 handige tips om zelf schoon te maken

  • Controleren: controleer ongeveer 4 keer per jaar uw zonnepanelen. Let hierbij vooral op grote vlekken vogelpoep! Die kunnen namelijk met één klodder op één paneel al zorgen voor 3 – 6% rendement verlies.
  • Dak te risico vol: is het betreden van het dak te risico vol, gebruik dan een tuinslang om de panelen af te spoelen. Ondanks dat dit niet de beste manier is, zorgt het er wel voor dat het meeste vuil eraf gespoeld is. Kijk wel uit dat er niet te hard water uit de tuinslang sproeit. Mocht dit wel het geval zijn, gebruik dan de nevelstand. Daarbij kan ook een uitschuifbare wisser (telescoop) gebruikt worden, hierop kan vaak de tuinslang aangesloten worden.
  • Bereikbaar dak: is het dak veilig bereikbaar, dan kunt u de zonnepanelen schoonmaken met enkel lauw water, speciale zeep en een zachte spons. Gebruik géén schoonmaak producten als allesreinigers, groenezeep of schuursponzen.
  • Maak de zonnepanelen schoon wanneer er zo min mogelijk straling is, bijvoorbeeld in de ochtend of avond. Dit zorgt ervoor dat het water niet te snel opdroogt en restjes vuil blijven liggen.
  • Ziet u vuil, maar is het dak en de zonnepanelen niet bereikbaar? Neem dan geen risico’s en vraag een gespecialiseerd bedrijf de zonnepanelen voor u schoon te maken.
Wat is het rendement van zonnepanelen?

Bij het aanschaffen van zonnepanelen is een belangrijke factor het rendement. Het rendement wordt bepaald door de ligging en de omgeving van de zonnepanelen. De oplossing heeft men gezocht in de eenheid wattpiek (Wp). Het aantal wattpiek dat een zonnepaneel nodig heeft is afhankelijk van de ligging van uw dak, de omgeving van uw dak en uw energie verbruik. Omdat het in Nederland nu eenmaal niet continue zonnig is, zult u nooit het maximale vermogen uit uw zonnepaneel kunnen halen, toch zijn er wel degelijk dingen die u kunt doen om ook in Nederland het maximale rendement te behalen. Hieronder bespreken we diverse factoren die van invloed zijn op de opbrengst van de panelen.

Het rendement van de zon

In Nederland zijn de zonuren variabel afhankelijk van de 4 jaargetijden. Daarnaast zijn het aantal zonuren in Nederland lager dan in het zuiden van dewereld. De zonnepanelen komen het beste tot hun recht in de lente en de zomer, vanwege het felle zonlicht, een gemiddelde temperatuur van ongeveer 24 graden en een lichte bries voor verkoeling voor de zonnepanelen. Wanneer de zonnepanelen in een warme zomer onvoldoende geventileerd worden, bijvoorbeeld door windstilte, zal dit de panelen geen goed doen in verband met verlies aan energie door oververhitting. Toch werken de zonnepanelen in de winter ook prima.

Schaduwval

Schaduwval kan worden veroorzaakt door verschillende factoren, waaronder: bomen, gebouwen, schoorstenen en balkons. Daarbij is het belangrijk om de 4 jaargetijden in de berekening mee te nemen om rendementsverlies te beperken en de terugverdientermijn juist te kunnen bepalen. Om rendementsverlies tegen te gaan wanneer er één of meerdere zonnepanelen te maken krijgt met schaduw, moet u ervoor zorgen dat dit niet ten koste gaat van de overige panelen. Dit kan worden voorkomen doormiddel van het plaatsen van een optimizer tussen de panelen in combinatie met de juiste omvormer.

Overig

Daarnaast zijn andere factoren zoals bladeren, sneeuw of vogelpoep een belemmering om het optimale rendement te kunnen behalen. Zorg daarom dat u de zonnepanelen, wanneer nodig, 4 keer per jaar schoonmaakt. Hoe u de zonnepanelen schoon kunt maken leest u hier.

Zonnepanelen

Wilt u zonnepanelen kopen, maar heeft u geen idee welk zonnepaneel en installatie systeem er het beste past bij uw woonsituatie? Links bevind zich een menu met alle aspecten die u zou moeten weten over zonnepanelen. U kunt terug naar het informatie menu door te klikken op “informatie” in de oranje balk hierboven.

Het zonnepaneelsysteem dat u nodig heeft hangt af van verschillende factoren. Bijvoorbeeld uw persoonlijke energie verbruik, de ligging en helling van uw dak, het oppervlakte van uw dak, eventuele negatieve factoren zoals bomen of schoorstenen en uw persoonlijke voorkeuren als een zwart of blauw paneel. Om aan uw behoefte te voldoen kan het zonnepaneel verschillen per soort, wattpiek of kleur. Zo zijn er polykristal, monokristal, dunnefilm en glas op glas panelen, die beschikbaar zijn in de kleuren blauw, percium en zwart.


start met besparen

Benieuwd wat zonnepanelen
u opleveren?

Onze experts staan voor u klaar. Laat uw gegevens achter.